close
Offertförfrågan Återförsäljare Guider & Artiklar Aktuellt Kommuner
boka rådgivning
email Kontakt

phone 08-83 64 22

close

Jag vill veta mer, kontakta mig!

Trekammarbrunn

Trekammarbrunn

Trekammarbrunnen är historiskt sett en vanlig typ av slamavskiljare. Slamavskiljningen är det viktiga första steget inför reningsprocessen av blandat avloppsvatten. Det finns även slamavskiljare med två kammare, då kallad tvåkammarbrunn, och mer moderna slamavskiljare som är utformade på andra sätt men med samma funktion. Syftet med slamavskiljaren är alltid att grova partiklar ska sorteras bort ur avloppsvattnet innan det går vidare till själva reningsprocessen.

 

Hur vet jag om min trekammarbrunn fungerar?

En trekammarbrunn har en begränsad livslängd och tex en avloppsentreprenör kan inspektera och bedöma om din befintliga slamavskiljare är i fullgott skick eller om den behöver åtgärdas. En slamavskiljare som inte fungerar som den ska kan orsaka problem längre fram i reningskedjan, tex. kan slam tryckas vidare i systemet och orsaka stopp eller göra så att reningsfunktionen sätts ur spel. Detta kallas med ett annat ord för slamflykt. Slamflykten kommer på sikt att sätta din avloppsrening ur funktion och ditt avloppssystem behöver därför åtgärdas.

En tumregel bör vara att aldrig chansa med en gammal slamavskiljning då du skall göra om ditt enskilda avlopp.

 

Vilka regler gäller för slamavskiljning?

Storleken på slamavskiljare är beroende på hur många personer i hushållet som nyttjar avloppet. En riktlinje är en volym om 2 m³ för ett hushåll. Slamstömning sker vanligen en gång per år och ombesörjs av din kommun mot en avgift, din slamavskiljning ska placeras på så sätt att den är lättåtkomlig för slamsugningsfordon. En trekammarbrunn eller annan typ av slamavskiljare kan aldrig användas som enda behandling av avloppsvatten utan någon typ av vidare behandling är ett krav.

Är du ägare till en fastighet med enskilt avlopp är du skyldig att se till att ditt avloppsvatten renas enligt rådande lagkrav, mer information finns att hitta i Miljöbalken. Avloppsvatten som släpps ut utan att ha genomgått tillräcklig rening är en stor bidragande faktor till den övergödning som drabbar våra sjöar, hav och andra vattendrag. Är du intresserad av att läsa mer om detta ämne så läs vår artikel Övergödning.

 

Trekammarbrunn med infiltration

Funderar du på att anlägga en trekammarbrunn med en efterföljande infiltration? Det installeras idag fortfarande en del infiltrationer tillsammans med en trekammarbrunn, du bör dock vara medveten om och ta i beaktning att din infiltration har en relativt kort livslängd samt att trekammarbrunnen måste vara i perfekt skick för att förhindra slamflykt vidare till din infiltration. Skulle slamflykt ske kan det täppa igen din infiltration och i värsta fall måste den grävas om vilket blir kostsamt, en icke fungerande infiltrationsanläggning släpper dessutom igenom orenat vatten direkt ut i grundvattnet. Därför väljer många idag istället ett kontrollerat och slutet system i ett minireningsverk med lång livslängd och inte alls samma sårbarhet. Ett mycket gott exempel på det är minireningsverken Oxyfix och X-Perco som du hittar här på hemsidan.

 

Vid utdömd eller bristfällig trekammarbrunn

Står du inför en åtgärd av en bristfällig trekammarbrunn är ett minireningsverk med inbyggd slamavskiljning en rekommendation och ett tryggt och bra tips, våra minireningsverk bygger på biologisk rening i ett format som anpassas för den enskilde fastighetsägaren eller samfälligheten.

Två exempel är Oxyfix och X-Perco, som placeras under jord, har inbyggd slamavskiljare och renar både BDT- och WC-vatten. Minireningsverken finns i både plast och betong, går att få i utföranden som passar för såväl normal- som hög skyddsnivå och finns samtidigt i alla möjliga storlekar.

Läs mer om Oxyfix  och X-Perco här eller kontakta oss så berättar vi mer!

Jag vill veta mer, kontakta mig!

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig inom kort!